Zeehondjes bij de fontein

Drie witte pluimen springen op uit een rond bassin.

Plaats: President Kennedyplantsoen
Geopend: 1995 
Ontwerp: Hendrik Dekker, sector stadsdeelwerken in overleg met Kyra Bout, sector beheer van stadsdeel ZuiderAmstel
Materiaal: beton, gletscherstenen, gemetselde zwart en grijze stenen
Afmeting: doorsnee bassin 2,50 m

Drie witte waterstralen springen op in een rond bassin. De fonteinen besproeien gletscherstenen, die met hun puntige toppen boven het schuimende water uitsteken. 

Het thema is water

Het plein voor het stadsdeelkantoor ZuiderAmstel bestaat uit twee delen, een trapveld voor actieve (bal)spelletjes en een hoofdveld waar peuters kunnen spelen en de mensen wat kunnen zitten op de lage oplopende treden van een tribune. De grijze stenen tribune scheidt het plein van de straatweg. Op de verschoten blauwe tegels van de peuterspeelplaats staan helder blauwe zeehondjes met hun neus naar de fontein gericht. Kinderen kunnen op hun rug huppelen op de ‘golven’ van de zee. Aan de kant van de President Kennedylaan begrenzen grasheuvels het speelterrein.
Water is het thema in het ontwerp van het plantsoen. De fontein als bron, de blauwe tegels als de zee met daarin de dolfijnen, intelligente en stimulerende wezens die in de richting van de bron zwemmen. De zandbak met vuurtoren staat als een eilandje in de 'zee' en daarachter golvende groene heuvels die de branding symboliseren aan de rand van het strand. De zes grasheuvels hebben een hoogte van 1 tot 2,50 meter en verbinden trapveld, hoofdveld en gebouw met elkaar. Bij het trapveldje staat een zwarte waterhapper, en wie goed kijkt kan op de stoep, verborgen achter de lage muur, een ‘tatoeage’ vinden, opgebouwd uit kleurige steentjes van 5 bij 5 cm in de kleuren rood, blauw, oranje en crème.

Literatuur en bronnen

Archief stadsdeel Zuider Amstel, sector beheer.
Gesprek met Kyra Bout