Watertechniek

Er is heel wat techniek nodig (mechanisch en elektrisch) om de fontein te laten sproeien of stromen zoals de kunstenaar dit bedoelde en om het water vrij te houden van vuil, algen en de regionellabacterie.

Onder de fontein bevindt zich de kelder met de voorraad water. Het leidingwater wordt meestal rondgepompt, het stroomt uit de kelder via de fontein weer terug in het waterreservoir. Filtersystemen zoals UV-filters (licht dat alle biomassa in het water doodt), filtermatten of fijn zand, zorgen ervoor dat het water zo schoon mogelijk blijft. Een temperatuurregelaar houdt het water beneden de 25 graden. Als op zeer warme dagen de temperatuur van het water boven de 25 graden stijgt, wordt en deel ervan geloosd en stroomt nieuw en koel water het reservoir in. Dit in verband met het gevaar voor regionellabesmetting. Pierebadjes krijgen extra aandacht, een gemeentelijke dienst controleert het water in de zomermaanden regelmatig.

Onderhoud aan een van de fonteinen in het Oosterpark

Pompsysteem

Het water wordt in beweging gebracht en gestuurd door de watertechniek in een aparte ruimte onder of naast de fontein. Hoe afwisselender het waterbeeld hoe ingewikkelder de techniek. Een of meer pompen met frequentieregelaars en pneumatische kleppen stuwen met geprogrammeerde kracht het water naar boven. De frequentieregelaar regelt het toerental in de pomp(en) waardoor de hoogte van de waterstraal of de kracht van de stroom wordt bepaald. Vaak wordt het technische systeem computergestuurd vanuit de firma die de techniek heeft geïnstalleerd. Het bedrijf kan ‘thuis’ zien of er een technische storing is, kan kleppen open en dicht zetten, enz.

Onderhoud aan de fontein in het Wertheimpark

Onderhoud

Het is duidelijk dat de fontein met de ingewikkelde watertechniek regelmatig onderhoud nodig heeft. Een enkele keer gooit een grappenmaker wasmiddel in het water van de fontein. Het stromende en opspringende water verandert in een schuimmassa. Leuk om te zien maar het kan schadelijk zijn voor de watertechniek. Het water wordt rondgepompt waardoor het schuim in het pompsysteem komt en schade veroorzaakt. De fontein houdt op te sproeien en het is een heel werk om het schuim uit het systeem te krijgen.

Geen drinkwater

Ook al wordt het water zo schoon mogelijk gehouden, fonteinwater is geen drinkwater, zoals de bordjes “geen drinkwater” aangeven.

Onderhoud in de vijver van De Hortus