Fonteinen en het Coronavirus

Wij vroegen ons af of fonteinen in de stad het Coronavirus kunnen verspreiden. Op de website van het R.I.V.M. kwamen wij informatie tegen over fonteinen op de pagina Water en COVID-19.
. . .
Er zijn fonteinen die in oppervlaktewater staan en fonteinen die in stenen bakken in het straatbeeld zijn geplaatst. Alle fonteinen vernevelen water. Het water in fonteinen kan ziekteverwekkers van verschillende oorsprong bevatten. Een goed ontwerp, onderhoud en management van fonteinen zijn van groot belang voor een goede waterkwaliteit en veilige fonteinen. Uit onderzoek is gebleken dat een fontein die zodanig geplaatst is dat de waternevel niet voelbaar is geen gezondheidsrisico oplevert.
Ook bij fonteinen is de kans op overdracht van het nieuwe coronavirus dus het grootst tussen mensen. Als je voldoende afstand houdt en anderen de ruimte geeft en je handen regelmatig met water en zeep wast, kan het nieuwe coronavirus zich niet verspreiden. Als grote groepen mensen tegelijk spelen bij een fontein en daarbij onvoldoende (minimaal 1,5 m) afstand kunnen houden, is het verstandig de fontein te mijden.
. . . 

Bron

Website RIVM

Foto:
Detail van de Driekhoekfontein in het Botteskerkpark