Elise Heyligers

Fonteinen van Amsterdam

Elise Heyligers werd altijd al betoverd door het sproeiende en sprankelende water van fonteinen. Het viel haar op dat bijna nooit de naam van de ontwerper of kunstenaar bij de watersculptuur wordt genoemd. Zij werkte bij de Raad voor de Kinderopvang en was redacteur van het blad voor de kinderopvang "Tobias". Pas nadat zij met pensioen ging, kreeg zij tijd om haar verwondering over en nieuwsgierigheid naar de fonteinen vorm te geven. Haar zoektocht in archieven en bibliotheken leverde zoveel moois en interessants op dat zij besloot er een boek aan te wijden. Het boek Fonteinen van Amsterdam, sproeiers en watersculpturen werd in 2005  uitgegeven door Uitgeverij Stichting de Heeren Keyser. 

Watersculpturen zijn kunstwerken die door het bewegende water tot leven komen
"Water betovert, het is helder en vol licht of troebel en geheimzinnig. Fonteinen nodigen mij altijd uit om te blijven kijken. Het bewegende water danst in het zonlicht, trekt rimpels en cirkels in het water en spat in duizend kleuren uiteen. Bewegend water maakt muziek, druppels zingen, het stroompje fluistert en gorgelt, de sproeier klatert, de waterval trommelt met donderend geweld."

Rotterdamse fonteinen

Vanzelfsprekend hield haar belangstelling voor fonteinen na het verschijnen van haar boek niet op. Omdat ze vaak in Rotterdam kwam (en ze in 2015 naar die stad is verhuisd) begon ze ook hier de fonteinen in kaart te brengen. Tot nu toe is het niet gelukt om een uitgever voor het boek Fonteinen van Rotterdam te vinden. Maar met deze website worden ook alle wetenswaardigheden van de Rotterdamse fonteinen ontsloten voor iedereen die daar belangstelling voor heeft.

Lezingen

Als 'fonteinen van Amsterdam expert' gaf Elise een aantal lezingen over de fonteinen. Onder andere voor het 'Brunnen Gesellschaft' (Nancy 2009) en voor 'Ons Amsterdam' (Amsterdam 2014) en Gemeente Ambtenaren van Rotterdam (2015).

Over de grens

Ook in andere steden zoals Parijs en Lissabon bezoekt Elise graag fonteinen. Elise: "De zoektocht naar een fontein brengt je op plekken waar je anders nooit komt. Het is een geweldige manier om een nieuwe stad te ontdekken".


Elise bij een drinkwaterfontein in Parijs (2013) 

Elise Heyligers bij een fontein in Lissabon (2013)

Ook dol op fonteinen?

Ben je ook dol op fonteinen en heb je een fontein in Amsterdam of Rotterdam gezien die nog ontbreekt op deze website? Heb je een schitterende foto of een mooi filmpje van een fontein en mogen wij dat op onze website of op onze social media kanalen plaatsen? Is er een fontein verplaatst of verdwenen? Of heb je een ander 'fonteinen-nieuwtje'? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We houden graag samen met jou de informatie op deze website up to date.

Elise Heyligers, initiatief en inhoud
Moon Tummers, dochter van Elise, webmaster van deze website

Blijf op de hoogte van de fonteinen in Amsterdam: Facebook | Instagram | YouTube 

Blijf op de hoogte van de fonteinen in Rotterdam Facebook | Instagram