Clownstotem en Monster van Loch Ness

Wie in de buurt van de Clownstotem komt krijgt een douche

Plaats: in het Flevoparkbad, Zuiderzeeweg
Datum: 1996
Ontwerp: ir. Albert Trip van Aqua Drollics  . 
Materiaal: kunststof
Hoogte: ca 4 m
 
In het Flevoparkbad is voor alle soorten zwemmers en poedelaartjes een plek te vinden. Een diep bad voor duikers en een diep bad voor baantjestrekkers. Een peuterbadje op de uitgestrekte speelweide met kleurige glijbaantjes en fleurige figuren die water kunnen sproeien met een handpompje. In het grote ondiepe speelbad staat de clownsfontein, zijn kop sproet water alle kanten op. Wie in de buurt komt krijgt een douche. Naast de clown kronkelt een reusachtige groene draak in het water, het Monster van Loch Ness. In de hals van het monster zit een pompje. Zodra iemand de zwengel beweegt, begint de grijnzende bek, daarboven in de lucht, waterstraaltjes te spugen. Ook uit de op zwiepende staart sproeit het als iemand daar aan het pompje zwengelt. Een waterspuwend monster.
 
Het Flevoparkbad werd in 1967 geopend. Voor die tijd kon men daar in de buurt zwemmen in de houten drijvende zweminrichting ‘Nieuwe Diep’, die in 1962 werd afgebroken. In 1996 kreeg het Flevoparkbad een grondige renovatiebeurt. Ter gelegenheid van de heropening is in het grote speelbad de Clownstotem geplaatst en het Monster van Loch Ness. 
 Ingenieur Albert Trimp ontwierp de clown. Trimp richtte in 1988 samen met Richard van Dijk een ontwerpbureau op, Aqua Drollics. Het bureau ontwikkelde zich tot een bloeiend bedrijf dat wereldwijd speelelementen in kleuterbaden, zwembaden en recreatieparken verkoopt en installeert. De kleurige speelse elementen kunnen klateren als een fontein of door middel van een ingebouwd handpompje waterstraaltjes sproeien. In het De Mirandabad bijvoorbeeld staan decoratieve spuitobjecten van Aqua Drolics.
 
Al bij de kassa aan de ingang ziet de bezoeker in de verte de witte clownskop boven het groen van heggen uitsteken. Kinderen die gaan zwemmen in het Flevoparkbad rennen direct naar de clown. Voor hen heet het bad ‘zwembad met de clown’. 

Bronnen

Archief Stadsdeel Zeebrug/Flevoparkbad.
Archief Aqua Drollics.