Twintig fonteinen op het Buikslotermeerplein

In grote grillige vijvers bollen twintig fonteinen wit op.

Op de middencirkel van het plein strekt zich een fontein uit als een landschap. Het ontwerp is van Barbara Broekman. In grote blauwe grillige vijvers bollen twintig fonteinen wit op. Onrustig golvende vormen op het asfalt, in de kleuren bruin, oranje, rood, geel en groen, lijken tegen het blauw te botsen. Om de middencirkel ligt, als een reuzentapijt, een geometrisch patroon van gepigmenteerde stoeptegels. De vijvers en vloerversieringen beslaan bijna het hele plein.
Textielkunstenaar Barbara Broekman (1955), volgde de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en het California College of Arts in Berkeley (USA). Broekman ontwerpt stoffen en wand- en vloertapijten, zoals de acht tapijten van 5.20 x 2.80 meter, die zij voor het Centraal Belasting Gebouw in Amsterdam ontwierp in opdracht van de Rijksgebouwendienst. De monumentale wandkleden, met als thema de multiculturele samenleving, zijn uitgevoerd in de landen waar de authentieke technieken worden toegepaste, zoals borduren, tuften en weven. Barbara Broekman ontwerpt ook pleinen met betonnen tegels, wanden van geglazuurde tegels en linoleumvloeren. 
Voor het motief in de middencirkel op het Buikslotermeerplein liet Broekman zich inspireren door een ontwerp voor een plafondschildering van Rubens. De grote blauwe vlakken, die in het oorspronkelijke ontwerp van Rubens de hemel voorstellen, zijn door de toepassing op de vloer veranderd in vijvers. De waterpartij werd in werking gesteld in 1997 ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde winkelcentrum ‘Amsterdam Boven ‘t IJ’.

Bronnen

Archief Stadsdeel Amsterdam-Noord. brochure: Het nieuwe hart van Stadsdeel Amsterdam-Noord. Tekst Communicatie Amsterdam. Druk: SSP, Amsterdam en Drukgoed Amsterdam.
Rijks Kunst Archief te Den Haag: krantenknipsels en dia’s.