Lady Solid

Het water loopt langs haar driekwart broekspijpen naar beneden.  

Plaats: Gemeentelijk Waterleidingbedrijf aan de Amstelveenseweg/Jollenpad.
Datum: 1997
Kunstenares: Caro Bensca (1964)
Materiaal: kleurig gelakt brons
Afmeting: hoogte 1.80 m

In 1994 gaf Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer opdracht aan twee kunstenaars, Caro Bensca en Peer Veneman, een fontein te ontwerpen voor het Krugerplein. Een kunstcommissie zou de keuze maken, de buurtbewoners kregen gelegenheid te reageren op de schetsontwerpen. De buurt reageerde heftig op het ontwerp van Bensca: een vrouw staat met de armen gespreid, vitaal, vol leven. Het water springt niet op uit het beeld, zoals bij de meeste fonteinen, maar loopt uit haar driekwart broekspijpen langs haar benen naar beneden. Dat wekte weerstand op, het beeld werd al gauw bestempeld als ‘de plassende vrouw’. Vele kunstkenners prezen het beeld. Toch koos de kunstcommissie niet voor Lady Solid, zoals Bensca haar beeld noemde. Onder de bomen van het Krugerplein staat nu de fontein van Peer Veneman*. 

De cirkel van het leven

Cora Bensca wilde een beeld maken dat straalt. Een vrouw, die met gespreide armen de gaven van het leven opvangt. Die gaven geeft zij weer af aan moeder aarde, in de vorm van water dat langs haar benen in de grond wegstroomt. De cirkel van het leven. 
Wie goed kijkt ziet een mengeling van culturen in de vrouw. De ronde Afrikaanse kont, de Aziatische ogen, de zwarte vlechten, de lichte huid, de Westerse kleding. Op haar rechter schouder staat haar naam: Lady Solid.
Caro Bensca is geboren in Duitsland en woont sinds 1994 in Nederland. Zij volgde de Academie in Enschede, studeerde een jaar in Brighton en deed daarna de post graduated opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. De fontein was haar eerste grote opdracht. 
Het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf zag in de bronzen vrouw een zinnenbeeld voor de branche. “In het beeld is de hele kringloop van het water zichtbaar gemaakt: de mens neemt water op en geeft het weer af”. Het bedrijf kocht de watersculptuur. 
Caro Bensca heeft een grasveldje bij de fontein aangelegd en daarop drie bomen geplant. Lady Solid staat voor het grasveldje bij de entree van het waterleidingcomplex.

Literatuur en bronnen

Gesprek met Caro Bensca.
Archief van Caro Bensca.

* zie hoofdstuk ‘Raadselachtige fontein in het Krugerpplein’ (Oost/Watergraafsmeer)