Het water stort, van zes meter hoogte, met donderend geweld naar beneden en raast schuimend en kolkend onder een brug door
In het nieuwe gedeelte van Artis aan de Entrepotdok is in 2000-2001 een savannenlandschap aangelegd en een grote 'rotspartij'. Midden in de rotspartij bruist de negen meter brede waterval. Het water stort, van zes meter hoogte, met donderend geweld naar beneden en raast schuimend en kolkend onder een brug door. Over de brug hangt een waas van fijne koude druppels, de voorbijganger blijft niet droog. Het water stroomt verder naar een meertje waarin het speeleiland ligt. Hier kunnen de kinderen klauteren, glijden en springen op een enorm klimrek met netten, torens en glijbanen. Op een rustig plekje aan de kant staat in het zand een houten waterspeeltuig. Het water stroomt van bak naar goot, naar goot, naar bak en tenslotte de zanderige bodem in, maar dan alleen als een van de kinderen de pomp hanteert.
Artis maakt gebruik van duurzame energiebronnen: zon, wind en water.
In de rotspartij onder de Algazellenheuvel ligt sinds 2001 een waterkrachtcentrale en waterzuiveringsinstallatie. Alle waterpartijen en bassins in de dierenverblijven zijn daarop aangesloten. De kwaliteit van het water is zo goed als dat van drinkwater. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, zonnecollectoren zorgen voor warm water.
Literatuur en bronnen
Lezing, 16 januari 2001. Maarten Th. Frankenhuis, directeur Artis en Onno Vlaanderen, architect. 'Artis, architectuur en collectie in historisch perspectief'. Archief Artis.
Artisgids, uitgave van de Stichting tot instandhouding van de Diergaarde van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra te Amsterdam.
Artis Beeldenroute.