Pieter Caland monument

Aan drie kanten spuwt een leeuwenkop water in de bekkens die aan het voetstuk hangen

Monumentale fontein voor Pieter Caland

Plaats: Veerkade
Architect: prof. Henri Evers, hoogleraar te Delft
Beeldhouwer: prof. A.W.M. Odé
Datum: 23 december 1907
Materiaal: brons en hardsteen
Afmetingen: 10 m hoog
Aangeboden: de burgerij bood de burgemeester van Rotterdam, 's Jacob (1850-1935), bij zijn afscheid een geldbedrag aan, te besteden naar keuze. 's Jacob koos voor een monument ter ere Van Pieter Caland aan wie Rotterdam de korte open waterweg naar zee heeft te danken, de Nieuwe Waterweg.

Pieter Caland (1826-1902) was civiel ingenieur in dienst van Rijkswaterstaat. Hij ontwierp het plan voor de Nieuwe Waterweg, een directere en open toegang tot de Noordzee. Caland leidde de uitvoering van het plan in de jaren 1866-1872.
Tijdens de uitvoering ontstonden verschillende problemen en Caland kreeg heel wat kritiek te verduren. Zo waren baggerwerkzaamheden nodig om het dichtslibben tegen te gaan. Dat leidde tot overschrijding van het budget.
Op 9 maart 1872 voer voor het eerst een schip door de Nieuwe Waterweg naar Rotterdam, het stoomschip "Richard Young" . Tussen 1881 en 1884 steeg het aantal binnenschepen van 10 naar 965.
Door de Nieuwe Waterweg groeide Rotterdam uit tot een wereldhaven.

De fontein

De fontein bestaat uit drie delen: een bassin waaruit een hoge vierkante onderbouw oprijst die een obelisk draagt met het bronzen profiel van Caland. Een gevleugelde vrouw, de genius van Rotterdam, staat in de top. Aan drie kanten spuwt een leeuwenkop water in de bekkens die aan het voetstuk hangen. Vanuit de bekkens valt het water met drie bogen in het bassin.
Boven het stromende water is de stenen voet versierd met een kaart van de waterweg, de wapens van Caland, 's Jacob, de stad, de provincie en het rijk en het embleem van de scheepvaart, de handel en nijverheid.

De watersculptuur stond oorspronkelijk in het hart van het nieuwe centrum van Rotterdam, op de kop van de Coolsingel. De fontein werd in 1939 verplaatst naar de Veerkade omdat het in de weg stond van het doorgaande verkeer.

Bronnen

Standbeelden, monument en en sculpturen, G. J. W. Nieuwenhuis - Verveen
Creative commons (cc by-sa 3.0)
Muurvast en gebeiteld, beeldhouwkunst in de bouw. Ype Koopmans
Hans Baaij, Beeldengids centrum Rotterdam.