Watersculptuur Sjatoodoo

Het water glijdt uit de bassins boven over twee glinsterend zwarte banen naar beneden, het meer in

Plaats: Brainpark aan de Kralingse Zoom, ingang Max Euwlaan
Kunstenaar: Cornelis, Petrus, Hendricus Verschuren (1941) in samenwerking met de Dienst Stadsontwikkeling Rotterdam
Datum: 1989
Materiaal: geschilderd staal en kleurbeton
Afmetingen: boven 11 x 8 x 3 m; beneden 9 x 6 x 3 m; hoogteverschil, 3,50m

Brainpark ligt tussen de A 13 en de Kralingse Zoom.
Het heuvelachtige park is ontworpen door het Amsterdams adviesbureau voor tuin- en landschapsinrichting Muts & De Koning. De heuvels zijn ontstaan door de grond die bij de bouw nam de metro vrij kwam.
Verspreid over de heuvels liggen bedrijfsvilla's, kantoren, het 18 verdiepingen hoge zakencentrum Novotel en het kantoorgebouw Erasmusstaete.

Sjatoodoo

De monumentale watersculptuur ligt aan een meertje, als een stalen kasteel, tegen de helling van een heuvel. Bovenaan de heuvel staat een enorme staalconstructie met een poort. Een trap leidt naar de staalconstructie beneden aan het meer.
Boven en beneden, in nissen, valt water uit buizen met kletterend geraas loodrecht naar beneden. Geen feestelijk opspringend water maar 'werkwater' dat verwijst naar het water dat uit de wanden van schepen stroomt in de Rotterdamse havens.


Het water glijdt uit de bassins boven over twee glinsterend zwarte banen naar beneden, het meer in.
De enorme sculpturen zijn van buiten grijs geschilderd als de wanden van een schip, de binnenkant is rossig als het binnenste van een vrucht.

Bovenaan de poort-sculptuur heeft Verschuren een landschap in reliƫf aangebracht. De poort nodigt uit om Sjatoodoo 'binnen' te gaan, de trap af naar de sculptuur het 'Vogelhuis'. Wie daar naar boven kijkt, ziet door een ronde opening tegen de hemel de vorm van een opvliegende vogel afsteken. Verschuren wil daarmee de geestkracht symboliseren, waarmee Rotterdam na de oorlog van 1940-1945 is herrezen. Met de aanleg van het Brainpark was de wederopbouw van Rotterdam voltooid.

Verschuren volgde de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag van 1961 - 1965. Hij werkte als schilder, tekenaar en docent in Dordrecht. Vanaf 1975 begon hij ruimtelijk werk te maken, zoals Sjatoodoo en het monumentale land-art-project in de Centrale Maasvlakte in samenwerking meer T. Jacob.

Bronnen

Gesprek met Kees Verschuren.
'Sjatoodoo', drs HK. van Haaren, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam 1998.
Rotterdam Stedenbouw, tijdschrift voor stedenbouw, architectuur en binnenhuis Vormgeving, jaargang 41,no. 465.