Steen van de miljoenen tranen

Uit de top van de steen trekt het water een nat spoor op het graniet

Herdenkingsmonument 1940-1945
Plaats: Willem Ruyslaan
Kunstenaar: Truus Menger-Oversteegen (1923-2004)
Datum: 12 mei 1990
Materiaal: hardsteen

De fontein

Uit de puntige top van de steen ontspringt een fonteintje. Het water stroomt naar beneden en trekt een nat spoor op het graniet.

Steen van de miljoenen tranen is een monument ter herdenking aan het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940, door de Duitse Luftwaffe tijdens de tweede wereldoorlog 1940-1945. Het bombardement duurde een kwartier maar de brand die het centrum van de stad in de as legde, heeft dagen gewoed. Circa 800 mensen kwamen om het leven en 80.000 Rotterdammers werden dakloos.
Het monument staat op de plek waar de brand ophield, op de hoek van de W. Ruyslaan en de Oudedijk. Dit is te zien op de foto van de fontein: de bakstenen huizen rechts zijn eind negentiende eeuw gebouwd, de huizen links zijn van na de tweede wereldoorlog.

Verzetsstrijder

De Willem Ruyslaan is genoemd naar de Rotterdamse reder die in de oorlog het verzet steunde. Willen Ruys werd op 15 augustus 1942 doodgeschoten als vergelding voor een bomaanslag door het verzet.
Truus Menger-Overstegen was tijdens de tweede wereldoorlog verzetsstrijder in de Raad van Verzet (RVV). In de oorlogsjaren verrichtte zij verzetsactiviteiten met haar zus Freddie Overstegen en Hannie Schaft. Beelden van Truus Menger-Overstegen zijn onder andere: Leidse vrouwen in het verzet (Leiden), Bevroren tranen (herinneringscentrum Kamp Westerborg) en Wereldburger.

Bronnen

Amstelveenweb.com
Museum Jan van der Togt, Amstelveen
Creatieve Commons