Flowform en Kikker

De kikker spuwt een boogje water in het bassin, het water schommelt en kolkt in de schalen van de flowform


Plaats: in de heemtuin, entree Kievietslaan 8
Ontwerp heemtuin: J.D. Zocher jr., landschapsarchitect
Ontwerp schelpvorm en kikker: Bram Warmer, tuinman in de jaren 70 van de 20e eeuw
Materiaal: cement
Datum: 1970

Twee fonteinen, Flowform en Kikker in Schoonoord

Ten Zuidwesten van de oude stad Rotterdam lag een polder van aangeslibd land, de "Muyzenpolder" grenzend aan de Maas. Hier bouwden welgestelde kooplieden hun buitenhuis, met namen als Schoonoord, Welgelegen en Stroomzicht.
In 1722 kocht Anthony de Vogel een stuk grond en bouwde er een huis op, Schoonoord.
Sinds dien is Schoonoord overgegaan op verschillende eigenaren. De laatste eigenares was Hendrika Hoboken (1817-1916), zij overleed kinderloos.

Tuin wordt parkje

De tuin bij de voormalige buitenplaats Schoonoord, is ontworpen door tuinarchitect Zocher junior rond 1860. Paden slingeren langs oude geboomte, bijzondere planten en een meanderende vijver. Achter in de tuin staat een tuinmanswoning uit circa 1900.
In 1926 kwam de tuin in het bezit van bankier Jacob Mees, die aan de Westzeedijk woonde. De entree en het originele hek uit de 18e eeuw werden in 1927 verplaatst naar de Kievietslaan 8.

In 1970 is het onderhoud van de tuin overgegaan naar de Gemeentelijke Plantsoendienst.
De tuin is sinds 1973 voor het publiek toegankelijk.
Wie door het hek de tuin inloopt, komt al gauw, rechts van het pad, een afgezaagde boomstam tegen van zo'n drie meter hoog. Dit was vroeger een reusachtige eik waarin een uil woonde. Toen enkele zware takken verwijderd moesten worden heeft men door een misverstand, de hele boom omgezaagd. De uil is verdwenen tot groot verdriet van Mevrouw W. van Limburg Stirum, beschermvrouwe van de tuin. Zij streeft ernaar weer een behuizing voor een uil in de tuin te creëren in de hoop dat er weer een uil komt wonen.
Tussen de struiken bij de eeuwenoude ceders (nog geplant door Zocher in 1860) staat een kleine gedenksteen voor een van de zonen van de familie Mees. Op de gedenkplaat is een ceder afgebeeld en er staan onder andere de volgende woorden te lezen:
David C.A.P. Mees
6 december 1924 - 5 mei 1945
op bevrijdingsdag in deze tuin neergeschoten ...

De fonteinen

Bram Warmer, tuinman in de jaren 70 van de 20e eeuw, maakte twee fonteinen voor de heemtuin.

Flowform

Het bassin van de fontein bij de vijver bestaat uit twee schelpvormige schalen, een flowform. Het water stroomt de ronde schalen in waardoor het gaat schommelen en kolken. Door de bewegingen wordt het water zuurstofrijk voordat de glinsterende stroom naar beneden valt in de sloot en in de vijver verdwijnt.

Kikker

Tegen de oude muur naast de fruitkelder spuwt een kikker op een sokkel een straal water in een bassin. Een eenvoudig muurtje van baksteen vormt de rand van het rechthoekig bassin. Het water komt uit de vijver, wordt in de watersculpturen gepompt en stroomt weer terug in de vijver.
Warmer, een toegewijd tuinman, creëerde de fonteinen op eigen initiatief, uit liefde voor de tuin, zonder een bepaalde aanleiding.

Op de plek waar de Gunnera staat met de reuzen bladeren, ontspringt een ondiep beekje. Het heldere water stroomt naar de vijver.

Bron

Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid-Holland
De historische tuin "Schoonoord" nader bekeken, Machteld van Limburg Stirum. Stichting Historische Publicaties Rotterdam, 2005.
Gesprek met mevrouw W. van Limburg Stirum.