Hofplein

Gestileerde waterlelies, waaruit water sproeit, staan in een kring om een hoog opspringende waterkolom.

Plaats: Hofplein op de rotonde
Architect fontein: ir. J. R. A. Koops (1902 - 1974)
Beeldhouwer: Cor van Kralingen (1908-1977)
Datum: 16 mei 1955
Materiaal: dierfiguren van mosselkalksteen; gestileerde lelies
van roestvrij staal op een plint van basaltlava.
Afmetingen: achthoekig bassin :: rand 1 m hoog, ∅ --

De fontein is een geschenk aan de stad Rotterdam van Rederij van Ommeren ter ere van het 100 jarig bestaan van de rederij.

De fontein

Beeldhouwer Van Kralingen zette acht waterdieren in het gras bij de acht hoeken van het bassin. Krokodillen, vissen en slangen.

In het grote waterbekken lopen, schuin naar beneden, acht ribben die ook dienst doen als goten voor de waterafvoer. Gestileerde waterlelies, waaruit water sproeit, staan in een kring om de hoog opspringende waterkolommen in het midden. Vanuit de acht hoeken sproeien waterstralen schuin omhoog naar het midden.In het kader van het Lichtplan Coolsingel 2004, is de verlichting aangebracht onder de waterspiegel. De kleurenspots worden gekoeld door het water en kunnen worden aangestuurd vanuit De Werf. De fontein kleurt bijvoorbeeld rood, oranje of roze, passend bij een feestelijke gelegenheid. De kelder onder de fontein herbergt het ingewikkelde technische systeem van verlichting, zuivering en pomp. Het water wordt vanuit de waterkelder rondgepompt en gefilterd.
Een maal per jaar komen ambtenaren de fontein reinigen en opnieuw in de verf zetten. Regelmatig worden bladeren en vuil uit het bassin gehaald.

Bronnen

Standbeelden, monumenten en sculpturen, G. W. J. Nieuwenhuis - Verveen
Gesprek met ir. Aad van Leeuwen (groen, water, speelplaatsen), De Werf, Stadsbeheer Gebied Centrum
Gemeentearchief Rotterdam
Hans Baaij, beeldengids centrum Rotterdam