Schürmann fontein

De sokkel is versierd met vier maskers die een straal water spuwen in de schaal

Plaats: Parklaan, in de brede middenberm
Kunstenaar; Charles H. M. van Wijk (1875-1917)
Beeldhouwer fluitspeler: Bon Ingen Housz
Datum: 1916
Materiaal: Raewitzersteen en brons
Afmetingen: oogte 2,50m
De fontein werd opgericht ter nagedachtenis van de roman- en toneel schrijver Willem Frederik Schürmann (1876-1915).De Rotterdammer W. F. Schürmann was populair in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog, begin 20ste eeuw. In Rotterdam groeide handel en haven snel. Het variété, de revue en het (volks)toneel bloeiden als nergens anders in Nederland. In dat klimaat viel het werk van Schürmann in goede aarde.
Hij was naast schrijver ook kleermaker waardoor hij het Rotterdamse handelswereldje van binnen uit kende. Zijn boeken en toneelstukken gaan dan ook over de gewone Rotterdamse zakenman. In het toneelstuk de Violiers (1911) bijvoorbeeld, beschrijft hij een Joods winkeliers-gezin. De hoofdfiguur is een harde, gewiekste zakenman die niet terugdeinst voor bedenkelijke praktijken. Zijn zwakke plek, de liefde voor zijn dochter, wordt de oorzaak van zijn val.
Dit thema komt terug in zijn roman De Berkelmans (1906).

De fontein

In een ondiep rond bassin staat een voetstuk: vier zuilen dragen een vierkante schaal. Een randschrift op de schaal vermeldt de voornaamste werken van Schüermann; De Berkelmans, Veertig, Paddestoelen en de Violiers.
In de schaal staat, op een kleine sokkel, een naakte vrouw van brons die op een aulos blaast: een blaasinstrument uit de Oud Griekse- en Oud Egyptische muziek.
De sokkel is versierd met vier maskers die een straal water spuwen in de schaal. De maskers zijn klassieke Melpomene maskers (Melpomene is de muze van de tragedie). Vanuit de schaal druppelen vier straaltjes water in het bassin. Op de rand van het bassin staan de tekst:
Ter herinnering aan Willem Schürmann Geb. 1877 overl. 1915

Engeltje verdwenen

Oorspronkelijk stond in de schaal een bronzen engeltje dat een masker in de hand hield. Het engeltje verdween verschillende keren of werd beschadigd en weer gerepareerd. Tenslotte liet men het bronzen beeldje maar weg.
De vereerders van Schürmann hadden daar geen vrede mee en gaven de beeldhouwer Ingen Housz opdracht een oplossing te vinden. Ingen Housz maakte de bronzen vrouw die op twee fluiten speelt.
De watersculptuur staat tegenwoordig bekend als 'De Fluitspeler'. Schürmann is vergeten, zijn werk is zelfs niet meer te vinden in de Openbare bibliotheek van Rotterdam.

Bronnen

'Het dubbelleven van Willem Schürmann, door drs. De Jong.
Beelden, Monumenten en sculpturen, G. J.W. Nieuwenhuis - Vervee.
Beeldengids Rotterdam Centrum, Hans Baaij.