Wilhelmina monument

Het water valt met een boog in een klein bassin aan het voetstuk en stroomt verder met drie bogen in het grote bassin

Plaats: Burgemeester Hoffmanplein
Ontwerp: prof. dr. H. J. Evers (1855-1929), architect van het Rotterdamse stadhuis.
Beeldhouwer: Simon Miedema (1860-1934)
Datum: 31 augustus 1898 onthuld door burgemeester 's Jacob
Materiaal: steen en brons
Afmetingen: diameter bassin 4 m,, hoogte 6 m
Aangeboden door de Vereniging ter bevordering van de Belangen van Feijenoord aan de gemeente Rotterdam

Wilhelmina, Prinses van Oranje-Nassau (1880-1962)
De Fontein is gemaakt ter ere van de 18e verjaardag van prinses Wilhelmina op 31 augustus 1898 en ter gelegenheid van haar inhuldiging als Koningin Wilhelmina.

Het monumentale watersculptuur is opgebouwd uit drie delen: een voetstuk in een laag bassin draagt een zuil waarop een engel staat. De engel houdt een toorts omhoog.
Het voetstuk is versierd met de symbolen voor monarchie, vrede, vooruitgang en de scheepvaart. Op een gedenkplaat met inscriptie staat: Hulde aan Koningin Wilhelmina der Nederlanden bij Hare Troonsbestijging.
Aan twee kanten van het voetstuk heeft Miedema scheepsboegen gebeeldhouwd waar water uit komt. Het water valt met een boog in een klein bassin aan het voetstuk en stroomt verder met drie bogen in het grote bassin.

Naast de fontein staat een oude kastanjeboom, waarschijnlijk geplant in het zelfde jaar van de onthulling van de fontein in 1898. De wortels van de eeuwenoude boom veroorzaakten scheuren in het monument. Het watersculptuur werd daarom in de jaren negentig van de 20e eeuw verwijderd.
De bewonersorganisatie van het Noordereiland zette zich in voor het herstel van het monument. Met behulp van de deelgemeente Feijenoord en de vereniging Historisch Rotterdam werd het beeld grondig gerestaureerd en 100 jaar na de inhuldiging van Koningin Wilhelmina opnieuw geplaatst op het Burgemeester Hoffmanplein, wat verder weg van de omvangrijke kastanjeboom.

Bronnen

Standbeelden, monumenten en sculpturen in Rotterdam. G. W. J. Nieuwenhuis - Verveen, 1972
Gemeentearchief Rotterdam.
Rijksmonumenten van Rotterdam.
Muurvast en gebeiteld, beeldhouwkunst in de bouw 1840-1940, Ype Koopmans