Het Park

In het midden van een rond bassin dansen drie nimfen hand in hand om een fonteintje dat klaterend zou moeten opspringen maar de fontein staat droog.

Plaats: Westzeedijk / Parkkade
Kunstenaar: ? (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?)
Materiaal: brons
Datum: ?
Afmetingen:
Opdrachtgever:

Wie via de Parklaan Het Park inloopt ziet het gebouw Parkzicht al liggen. Voor Parkzicht in een grasperk staat een watersculptuur. In het midden van een rond bassin dansen drie nimfen hand in hand om een fonteintje dat klaterend zou moeten opspringen maar de fontein staat droog.
Even verderop, de brug over, rijst in wit marmer het beeld van de volksdichter Tollens op, in de schaduw van hoge bomen.

Parkzicht is in 1856 gebouwd als officieren soci√ęteit. In 1913 verrees een nieuw gebouw, dat sinds de jaren dertig verschillende functies heeft gehad zoals: theeschenkerij, discotheek, grand-caf√© en nachtclub/casino .

Het Park is ontworpen tussen 1850-1860 door de tuin- en landschapsarchitecten uit Haarlem, Jan David Zocher jr. en zijn vader Louis Paul Zocher. Kenmerkend voor hun stijl zijn de vijvers, glooiende gazons en slingerende voetpaden. Deze Engelse landschapsstijl is ook terug te vinden de bij Schoonoord en de Singels.
Het huidige park is ontstaan door samenvoeging van twee oude buitenplaatsen. De buitenplaats De Heuvel werd in 1875 bij het eerder ontworpen park aangesloten. Zo ontstond een groot stadspark.

Sinds 2010 heeft Het Park de status van Rijksmonument. Er staat een groot aantal monumentale oude bomen. Zoals de dikste boom van Rotterdam met een omtrek van 530 cm, de Gewone plataan, geplant in 1870.

Bronnen

P. Bthuis, Heerenhuis (v/h) Zochers in Het Park, Rotterdam 1997