Vloerfontein

Vier rijen van 15 fonteinen kletteren op de tegelvloer

Plaats: Mercatorplein
Datum: 2006
Ontwerp: landschapsarchitect Paul Achterberg
Materiaal: natuursteen, roestvast staal
Opdrachtgever: stadsdeel West

Het rechthoekig plein ligt aan de Jan Evertsenstraat en wordt verder aan drie kanten begrensd door vier verdiepingen hoge flats.
Koningin Beatrix opende in 1998 het Mercatorplein, na renovatie van het plein.

De fontein

In 2006 zag het plein er weer verwaarloosd en onaantrekkelijk uit. Deelraad West schreef een prijsvraag uit voor een nieuwe inrichting van het plein.
Paul Achterberg won de prijsvraag. Hij ontwierp een sfeervol plein: een natuurstenen vloer, bomen en plantenbakken aan de rand en een rond paviljoen met terras. Voor het Paviljoen, uit de vloer van het plein, springt een rechthoek van zestig fonteinen op. Vier rijen van vijftien hoog opspringende waterstralen kletteren op de vloer.

Aan de kant van de Jan Evertsenstraat staat een drinkwaterfonteintje midden in een cirkel van stenen banken.

Bron

Het Parool juli 2006