Herfsttuin

In de Herfsttuin wuiven vier fonteinen in de wind.

Plaats: Imogirituin op het Java-eiland
Datum: 1998
Tuin en landschapsarchitect: Frank Lewis (1952), Ingenieursbureau Amsterdam
Materiaal: labrador light tegels, roestvast staal
Afmetingen: Tegels 0,80 x 0,80 m. Elke fontein in een rooster van 1,60 x 1,60 m

Op het eiland zijn vier binnentuinen te vinden, ontworpen op het thema van de vier seizoenen. 
Frank Lewis is bij zijn ontwerp uitgegaan van de herfst. Een dubbele rij glanzend blauwgrijze tegels vormt een vierkant. Op elke hoek ligt een metalen rooster. Uit elk rooster springt een waterstraal op. De vier fonteinen wuiven in de wind. Over de bodem van de tuin kruipt een altijd groene bodembedekker. In het groen staan bomen die in de herfst hun helgele bladeren laten vallen op het donkergroene tapijt. 
Rondom de Imogirituin rijzen hoge woonblokken op, zoals het gebouw met de kleuren groen, oranje, blauw lila, geel en roze op de gevel. De kleuren spiegelen in het glanzende tegelpad. Het gebouw is in 1997 ontworpen door architect S. J. Soeters, die ook het masterplan voor het langgerekte Java-eiland maakte, 1300 meter lang en 130 meter breed. Aaneengeregen woongebouwen zijn neergezet door verschillende architecten langs de kades met uitzicht op de wijdheid van het omringende water. Daarbinnen staan vijf woonblokken om binnentuinen die genoemd zijn naar rivieren en botanische tuinen op het eiland Java in Indonesië. Vier dwarsgrachten, waarlangs fantasievolle grachthuizen staan, verwijzen naar de grachten van Amsterdam.

Literatuur en bronnen

KNSM-eiland. Uitgave van De projectgroep uitvoering Oostelijk Havengebied. Jan Luiten, Buro Jo Coenen. 1989.
Architectuurkaart Oostelijk Havengebied Amsterdam. Stichting Acram en Dienst Ruimtelijke Ordening gemeente Amsterdam. Februari 2003.
Gesprek met Frank Lewis.