Japanse tuin

Verborgen tussen de planten ligt de flowform

In de Japanse tuin, verborgen tussen planten, ligt de flowform. Van drie kanten zwenkt en golft water in cadans van kom naar kom en klotst dan over rotsen in een beekje dat door de tuin slingert. Twee stenen kikkers met vrouwenlijven en de handen op de rug staan in de ondiepe stroom. Ze kijken het water na, dat plotseling verdwijnt.
Een waterval stort drie meter naar beneden, de tuin heeft twee 6. niveaus. Een trap die afdaalt naar de tuin beneden wordt steeds smaller. Het is een ‘beleefdheidstrap’, wie de trap op wil moet voorrang geven. Hier in de laag gelegen tuin is de Japanse invloed duidelijk te zien. Slierten water vallen loodrecht naar beneden langs de natuurstenen wand in een vijver. Hoge bamboe groeit naast het bruisende spektakel. De ondiepe spiegelende waterplas neemt de kletterende onrust weg. Golfjes kabbelen tegen eilandjes van stenen en onregelmatige tegels. Aan de rand liggen grote brokken lavasteen. Kunstenaar Arti Grimm heeft een steen van Kreta onyx bewerkt. Water welt op uit de steen en glijdt langs een gladde baan de vijver in.
Direct naast de entree van de Raad van Bestuur is een kleine verhoogde binnentuin aangelegd. Water stroomt ritmisch langs een flowform, een schaal met drie uitstulpingen. Uit de bovenste langwerpige holte stroomt water met een vaartje in de lager gelegen holte waar het een snel rondje maakt en zich dan in de derde langwerpige kom stort, die zo ondiep is dat het water direct overstroomt in de vijver. Op deze intieme plek ruist het water als golven die aanspoelen op het strand.

De Engelse tuin ligt op het zuiden en heeft twee niveaus. Boven lopen paden langs brede plantenbedden en in vorm gesnoeide beukenhagen. Een trap voert naar het lagere deel waar een groot bassin ligt in de schaduw van een toren. Drie kettingen van flowforms verbinden de niveaus. Eén lange met elf schalen, één met drie grote schalen en één met drie kleine schalen. Langs de cascades van kommen zwenkt en walst water naar omlaag de vijver in. Het geluid van vallend water kaatst tegen de muren van het bankgebouw. Het klinkt als een snelle bergbeek die springt van rots naar rots. 

Literatuur en bronnen

Anders bouwen, Hoofdkantoor ING Bank. Met inleg: Andere tuinarchitectuur, De tuinen van het hoofdkantoor van de ING Bank. Internationale Nederlanden Bank N.V. Centrale Staf Communicatie. Interne Communicatie en Publiekaties.
Ton Alberts, Een organisch bouwwerk. Architectuur en spiritualiteit. Uitgever Kosmos.
John Wilkes. Flowforms. The Rhythmic Power of Water. Florisbooks. 2003.