Wit waterbeeld

Tussen hoge bomen in de vijver springt een fontein met krachtige stralen omhoog. In de zomer stuiven uit de zilveren buizen fijne druppeltjes in frisse wolken alle kanten op.

Bij de opening in 1891 was het Westerpark of Westerplantsoen aan de Haarlemmerweg maar 5 hectaren groot. Verreweg het grootste deel van het huidige terrein van 14 ha werd in beslag genomen door het gasfabriekcomplex en de enorme gashouders. Nadat de gasbel in Slochteren werd aangeboord stopte de gasproductie in 1952. Het zwaar vervuilde terrein diende alleen nog als opslagplaats. In 1992, na het vertrek van het Gemeentelijk Energie Bedrijf werd het terrein met de gebouwen overgedragen aan stadsdeel Westerpark. Er ontstonden plannen voor een cultureel stadspark. De oude gebouwen van architect Isaac Gosschalk (1838-1907), inmiddels rijksmonumenten, kregen een nieuwe functie als theater, filmstudio, museum, muziekpodium en stadsdeelkantoor Westerpark. Na jaren van plannen, opruimen van de vervuilde grond, renoveren en uitvoeren van het parkontwerp, werd in 2003 het nieuwe Cultuurpark Westergasfabriek geopend.

Wit waterbeeld

In het oude deel van het Westerpark slingeren de paden langs grasvelden, perken en hoge bomen. In de vijver springt een fontein met drie krachtige massieve stralen hoog op. Het witte waterbeeld  wisselt. De waterkolom springt op reikend tot de kruinen van de bomen, zakt tot halfweg en dan tot een meter boven de waterspiegel. Het vallende water trommelt, klatert en fluistert in een zich steeds herhalende cadans. Op de golvende kringen in de vijver wiegt een wit sculptuur, ‘Bruidsjurk’ van Patchwork (1994). 

Literatuur en bronnen

Het Westerpark. Tekst en eindredactie sector Stadsdeelwerken en afdeling Communicatie. Uitgave Stadsdeel Westerpark.
Kijk op de wijk, september 2003. Uitgave Stadsdeel Westerpark.
Fotoboek Cultuurpark Westergasfabriek. Samenstelling Projectbureau Westergasfabriek. 2003.