Waterspuwende Vissen

Twee bronzen vissen cirkelen om elkaar. De bronzen spanning vindt een uitweg in de waterstralen

Plaats: Leidseplein voor hotel American 
Datum: 1962
Beeldhouwer: Gerarda Reuter (1904 - 1993)
Materiaal: brons 
Afmetingen: hoogte 1,40 m breedte 1,14 m  diepte 1,40 m

Gerda Reuter

De vrije naturalistische stijl en de monumentale levendigheid van het fontein-beeld ontwikkelde Gerda Reuter langzamerhand. Haar vroege werk zoals het beeld van Vondel in de gevel van de Effectenbeurs,is veel strakker van vorm en een onderdeel van de architectuur van het gebouw. Die stijl leerde ze op de Rrijksacademie te Amsterdam waar ze in1 924 de beeldhouwklas van professor Jan Bronner volgde. 
Bronner had grote invloed op de jonge beeldhouwers: beeldhouwen en architectuur moesten een eenheid vormen.

Parkje voor het American Hotel

Het American Hotel, gebouwd door  Tymoon Meyer (1850-1912), werd in 1882 geopend. Acht jaar later kregen de architecten W. Kromhout en H.G. Jansen de opdracht het hotel uit te breiden te verbouwen. Er kwam een hotelgedeelte aan de Leidsegracht, een café-restaurant in Jugendstil aan het Leidseplein en feestzalen aan de Marnixstraat.

Voor het 25-jarig bestaan van Hotel American in 1957 werd het plantsoentje aangelegd met bomen, bloemperken en een fonteintje. In 1962 zijn de water spuwende vissen van Gerda Reuter geplaatst.

In 2006 kreeg het Leidseplein een opknapbeurt. Het parkje voor het hotel werd opnieuw ingericht met de Hans Snoek fontein. De bronzen vissen staan nu in het midden van de het grote ovale bassin. 

Hans Snoek fontein

Datum: 2006
Ontwerp: Ir. Eric Nijhuis van Gelder
Afmetingen: ovaal bassin, 20 m lang, 10 m breed, zithoogte. 14 waterstralen sproeien tot 2,50 m hoog
Materiaal: marmer uit Italië

Hans Snoek was oprichtster van het Scapino Ballet, het Jeugdtheater De Krakeling en vele andere kunstinstellingen. Zij schonk, ter ere van haar vijftigjarig huwelijk met Erik de Vries, een legaat aan Amsterdam voor een fontein in het parkje voor het American Hotel.

Veertien fonteinen klateren in de fontein met allure

Bronnen

Archief Stedelijk Museum,stamboek no. VBA 170.
De Typhoon, 1952 Hans Ibelings, Nederlandse Architectuur in de 20ste eeuw.
Gesprek met Eric Nijhuis van Gelder