Lauf Stein

Een kogelronde granieten bol drijft op een waterbed in een ondiep bassin

Plaats: Europaplein, voor de Parkhal van de R.A.I.
Datum: Lauf Stein 1993.
Kunstenaar: Christian Mayer (1956).
Materiaal: graniet, roestvast staal
Afmetingen: doorsnee kogel: 0,90 m.
Bassin: 2 m x 2 m. Hoogte 0,50 m
 
Een kogelronde granieten bol drijft op een waterbed in een bassinsteen. Midden in de vierkanten bassinsteen is een kom uitgesneden waar de bol precies inpast. Klotsend en ruisend duwt een kraag van gespierde golven de tonnen zware bol omhoog. De bol draait langzaam, lijkt vederlicht te glijden op het waterbed. De voorbijganger kan met één zetje van de vinger de gladgeslepen kogel een willekeurige kant op laten draaien. Het natte donkere graniet, oranje geaderd, glanst en glimt. Christian Mayer noemde de bol ‘Lauf Stein’.
 
Christian Mayer werd in 1956 in München geboren. Na de HolzbLildhauerlehre volgde hij in 1978 de Akademie der Bildenden Künste in München bij professor Leo Kornbrust. Mayer wil met zijn watersculptuur laten zien hoe tonnen zware massa’s op een filmpje water wonderlijk genoeg met een vinger te bewegen zijn. De granieten kogel en het ronde bed waar de bol inpast zijn gladgepolijst met staalzand. Het water moet zuiver gefilterd zijn en de druk van het water is afgestemd op het gewicht van de bol. Bij een drie tonnen zware bol moet de druk 1 bar zijn, d.w.z. er moet 30 - 40 cmb water per uur door de pomp gaan. De bol mag niet kleiner zijn dan 80 cm doorsnee, want dan is het zwaarte/zwevende effect veel minder zichtbaar. Ook de grootte is beperkt. Een kogel van meer dan 150 cm doorsnee heeft een gewicht van 6 ton. Zo’n gewicht is haast niet meer te hanteren en de kosten zouden de pan uitrijzen. 
 Mayer heeft verschillende kogelbronnen gemaakt. In het Westpark in München draait een kogel met een doorsnee van 120 cm in een waterbed. Ook in Amsterdam is nog een kogelbron te vinden van de kunstenaar, in het Oostenburgerpark.

Literatuur en bronnen

Archief bouwbedrijf DSBV Amsterdam.
Archief RAIWorld. 
Archief Stadsdeelraad Rivierenbuurt.