Plein 1953

In het midden van het roestige kunstwerk bruist een cirkel van water krachtig op

De Silhouetten

Plaats: in de vijver van het Plein 1953 in Pendrecht
Architect: de wijk Pendrecht met plein, de vijver met fontein is ontworpen door stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese (1903-1988) in 1948
Ontwep beeldengroep De Silhouetten: Annemarie Theunissen
Datum: 2012
Materiaal: het roestige stalen kunstwerk staat op een vierkante betonnen plaat in de vijver.
Opdrachtgever: in het kader van de renovatie van Plein 1953

De betonnen plaat werd onthuld in 2009 als muziekpodium. In het midden van de plaat sproeide een fonteintje dat werd stilgezet wanneer het als podium diende. Maar vogelpoep bedekte de plaat al snel, de meeuwen zaten daar graag . Om de meeuwen te verdrijven werd in 2012 het kunstwerk "Blauwe Walvis" op het betonnen vierkant geplaatst. Een walvis als fontein die een flinke straal water de vijver inspoot. Doordat de fontein de omgeving nat maakte en gladheid veroorzaakte is de Walvis weggehaald.
Sinds 2012 staat op de rechthoekige plaat een kunstwerk: een vierkant van silhouetten, mannen, vrouwen en kinderen die elkaar een hand geven. In hun midden bruist een cirkel van water krachtig op. Het water glijdt over het beton in een ondiepe goot en dan over de rand in de vijver.

De watersculptuur De Silhouetten verwijst naar de watersnoodramp van 1953.

Op een paal naast de fontein staat geschreven:
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was het twee dagen na volle maan. De vloed die om 5.00 uur moest opkomen was dus een springvloed, 'springtij'. Toch dachten veel mensen dat het wel mee zou vallen. De storm bleef met windkracht 11 tot 12 woeden uit het noord-noordwesten. Langs de kust traden windstoten van 135 kilometer per uur op. Al voordat het vloed was ging het op vele plaatsen fout. Rond 2.00 uur kwam het water voor het eerst over de dijken en de vloedplanken heen. Vanaf 3.00 uur begonnen de dijken te breken.

Als gevolg van de ramp overstroomde een gebied van circa 150 000 hectaren in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, bewoond door ongeveer 500 000 mensen. In totaal verloren 1835 personen het leven. Deze paal geeft in schaal de maximale waterhoogte aan van een aantal plaatsen, u misschien bekend van straatnamen in de wijk Pendrecht.

Bron

Kunstwerken in Pendrecht