Vier speelse fonteinen bij de Reus

Het water in de schalen stroomt schitterend in het zonlicht over ribbels en trapjes en verdwijnt in de opening binnen de rand.

Plaats: Wijkpark Het Oude Westen
Ontwerp: gemeente Rotterdam
Datum: oktober 2019
Materiaal: natuursteen en roestvrij staal
Afmetingen:

De Reus van Rotterdam

fontein park oude westen 02

Het beeld van de Reus van Rotterdam staat in de voorhof van het park, vlak bij de ingang aan de Kruiskade. Het lijkt of hij is opgestaan uit zijn stoel om de fonteinen beter te kunnen bekijken. De Reus was de langste mens van Nederland. Hij heette Rigardus Rijnhout, (1922-1959). Hij was 237 cm lang en had schoenmaat 62. Dit is te lezen op een koperen bordje aan zijn voeten.

De fonteinen

Bij de ingang van het park aan de Kruiskade liggen vier ronde schalen, gevat in een slingerende rand van witte stenen. Uit de schalen sproeien fonteinen.

fontein park oude westen 06

fontein park oude westen 07

In de eerste schaal springen 18 waterstralen hoog op, botsen tegen elkaar en storten als een waterval naar beneden. Maar niet lang, het watergeweld valt plotseling weg om even later weer met lagere sproeiers rustig terug te komen

fontein park oude westen 04
De tweede iets gekantelde schaal heeft een kleine fontein die vliesdun uitwaaiert.

fontein park oude westen 08In de derde schaal sproeit een dikke witte waterpluim.


fontein park oude westen 05

In de vierde schaal zijn drie cirkels van 6 zilveren spuitmonden te zien. Speels en afwisselend springen waterstralen op, alsof ze een dansje met elkaar uitvoeren.

Het water in de schalen stroomt schitterend in het zonlicht over ribbels en trapjes en verdwijnt in de opening binnen de rand. Met een donker geluid valt het water in de kelder onder de fontein. Die lage donkere tonen begeleiden het klateren, kletsen, bruisen en tinkelen van het vallende water. Iedere fontein zingt zijn eigen lied.

Wijkpark Het Oude Westen

Het langgerekte park is omsloten door hoge hekken. Er zijn twee ingangen, aan de West Kruiskade en aan de Gouvernestraat. Het park wordt afgesloten bij zonsondergang. Het Wijkpark is in de tijd van de stadsvernieuwing aangelegd en werd in 1987 geopend. Bewoners uit de omgeving onderhouden een moestuin achterin het park, alleen voor hen toegankelijk. In 2019 is het wijkpark opgeknapt en werden de fonteinen aangelegd. Een groot grasveld biedt ruimte om te sporten en er is een speeltuin. Naast een bosachtige plek met hoge bomen ligt nog steeds de moestuin voor de wijkbewoners. Overal staan banken. Het wijkpark is een rustpunt in het drukke centrum van de Rotterdam.

Bron

AD Rotterdam