Westersingel

Uit het water borrelen luchtbelletjes op die woorden vormen. Verderop verlevendigen twee opspringende fonteinen de singel.

Twee fonteinen: 

"Formule B" (Onderdeel van de beeldenroute Westersingel/Rotterdam, de 'Culturele as')

Plaats:  Westersingel (kant van het Centraal Station)
Kunstenaar: Job Koelewijn (1962)
Datum: 2001
Afmetingen:  2 m breed, 45 m lang
Materiaal: roestvrij staal, PVC buizen, luchtpomp. 1200 gaatjes in kunststof- buizen, gemonteerd op een onderstel van roestvrij staal. Het tekstwerk in het water vereiste een gecompliceerde en kwetsbare techniek.
Opdrachtgever: gemeente Rotterdam: "een permanent werk creƫren op de Culturele as". Men verwachtte dat Koelewijn door zijn persoonlijke benadering een goed evenwicht zou kunnen geven aan de veelal statische bronzen op het verder gelegen beeldenterras.

De watersculptuur 'Formule B' is het eerste permanente werk voor de openbare ruimte van Koelewijn. Uit het water van de Westersingel borrelen in luchtbellen de woorden op:

NO MATTER  TRY AGAIN  FAIL AGAIN  FAIL BETTER

De woorden zijn ontleend aan een regel uit de roman 'Worstward Ho' van de dichter en (toneel)schrijver Samuel Beckett , "Ever tried - ever failed - no matter - try again - fail again. Fail Better". Met het weglaten van de eerste vier woorden geeft Job Koelewijn een optimistische strekking aan de woorden.

Job Koelewijn volgde van 1987 tot 1992 de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en studeerde daarna een jaar aan het Sandberg Instituut. Zijn werk bestaat uit  performances, installaties, objecten, foto's en video's. Koelewijn exposeert in musea en galeries over de hele wereld. Veel wat hij maakt voor tentoonstellingen is van tijdelijke aard.

Bron

Fons Welters Gallerie, Bloemstraat 140, Amsterdam. 
Claudine Hellweg, Het Essay, 2001

Lees meer over het Singelplan van Rotterdam