Fontein in het Museumpark

180 fonteinen spuiten tot 2,60 m hoog op het betonnen parkeerdek

Het Museumpark is verdeeld in 4 zones:
- een bestrate zone
- een romantische zone met bomen en wandelbrug
- een geasfalteerde stadszone voor evenementen
- een strakke boomgaard die is verdwenen om plaats te maken voor het depot van Museum Boijmans 

Dynamische fontein

Plaats: fontein Museumpark Rotterdam op de geasfalteerde zone, het betonnen parkeerdek
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Ontwerp: Gemeente Rotterdam
Datum: 2012
Materiaal: Rots maatwerk heeft de fontein geïntegreerd in het betonnen parkeerdek.
Bij evenementen op het dek Wordt de fontein stilgelegd.

Op het dek van de parkeerkelder zijn 180 spuiters geïnstalleerd die 2,6 meter hoog kunnen spuiten. De fontein is in blokken ingedeeld die apart van elkaar kunnen variëren in spuithoogte. Zo ontstaat een verrassend, wisselend waterbeeld. 

Weerstation

Om wateroverlast te voorkomen op het parkeerdek bij zware regenval is de fonteininstallatie aangesloten op een weerstation. Dit weerstation registreert de hoeveelheid neerslag en zal indien nodig de installatie tijdelijk uitschakelen. Ook is de windsnelheid van belang, bij een te hoge windsnelheid zal de fontein gedimd of uitgeschakeld worden.

Techniek

De spuiters worden aangestuurd door de centrale computer, de Aquamanager. Deze Aquamanager is op afstand bestuurbaar, waardoor men de fontein een speciaal programma kan geven voor een evenement, feestdag of speciale gebeurtenis.
Om het fonteinwater van goede kwaliteit te houden, wordt in dit systeem gebruik gemaakt van diverse reinigings- en desinfectiemethoden. 

Verlichting

Door te spelen met lichtintensiteit en kleur verandert de fontein in een magisch spektakel. LEDs is een ideale verlichtingstechniek voor het verlichten van kunstwerken en fonteinen. Met LED is het mogelijk binnen een armatuur alle kleuren te maken. LED is onderhoudsvriendelijk en heeft een bijzonder laag energiegebruik en een lange levensduur.

Bronnen

Rots Maatwerk bv
Gemeentearchief Rotterdam