Kleurige Zeemeermin

Op de bodem van het bassin zwemmen vier gouden zeemeerminnen

Plaats: Eudokiaplein
Kunstenaar: Chris Ripken
Datum: 2005
Afmeting vierkant bassin:...
Afmeting zeemeermin: menselijke maat
Materiaal: beton en glas-mozaïek
Opdrachtgever: deelgemeente Noord
Opdracht: de bestaande fontein - een geschenk van Vesta - verfraaien om het saaie stenen plein mooier en levendiger te maken.

De fontein

Een zeemeermin zit naast het ondiepe bassin. Marokkaanse meisjes hebben de zeemeermin bekleed met kleurige glassteentjes onder leiding van Ripken.
Dikke waterstralen springen op in het midden van het bassin. De bodem van het bassin is belegd met mozaïek: 4 gouden zeemeerminnen in een blauwe omgeving.

Onder het bassin ligt een waterkelder.
Het water wordt rondgepompt

Chris Ripken is geboren in Rotterdam, ging drie jaar oud met zijn ouders naar Ethiopië. Hij kwam twaalf jaar oud terug naar Nederland waar hij alles grijs vond na het kleurige Ethiopië. Hij studeerde en werkte in Maastricht aan de Kunstacademie en haalde tevens zijn onderwijsbevoegdheid.
In 1988 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Rotterdam. Daar vond hij een open sfeer voor kunstenaars. Rotterdam in opbouw bood vele mogelijkheden, veel kon, zonder dat de kunstenaar rekening moest houden met de oude tradities en kunstopvattingen, zoals in Amsterdam.
Ripken wist "dit is mijn plek".
Hij wil met zijn kleurige beelden in de openbare ruimte de grauwheid van de stenen omgeving bestrijden.

Chris Ripken heeft, met anderen in 2014, City Art Rotterdam opgericht in het ruime pand aan de Insulindestraat 248. Er is een ruimte voor exposities van groter werk. Het pand heeft een publieke functie als podium voor beeld en geluid en er is een grote werkplaats. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Open op donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag van 15.00 u tot 19.00 u.

Bron

Gesprek met Chris Ripken
Gesprek met Petra van Rijkswijk en Adri de Keijzer ambtenaren deelraad Noord