Flamingo

Uit de bek van de vijf meter hoge flamingo valt water in het bassin

Plaats: in de vijver van het Atrium van Humanitas aan het Bergwegplantsoen
Kunstenaar: Fieke Gerritse (1966)
Datum: 2002
Materiaal: aluminium en polyester
Hoogte flamingo: bijna 5 m
Opdrachtgever: Freek Prins, architect van het Humanitas gebouw aan het Bergwegplantsoen

Het watersculptuur bestaat uit drie beelden, de fontein, een grote vogel (Flamingo), een gouden kraai en het vogeltje als een ei op pootjes, dat uit een grot wil stappen.

De Fontein

In het atrium ligt een waterpartij in de vorm van een grote boog die achterin de ruime hal begint met een bassin. In het midden van de vijver staat de watersculptuur, een vogel op drie hoge poten. De vijver loopt uit in een smalle waterstroom die eindigt in een kleine verbreding. Daar staan de andere twee beelden: de gouden kraai en de grot met kuiken.
Uit de bek van de flamingo valt water in de vijver. Het vallende water doet de ogen op steeltjes in zijn kop bewegen, als voelsprieten die steeds op zoek zijn (naar het kuiken).
Uit de grot sijpelt water waardoor het kuiken beweegt alsof het wil weglopen naar de Flamingo.
De beelden zijn opgebouwd uit een skelet van aan elkaar gelast aluminium. Daar omheen zit gekleurd polyester.


Een smalle waterstroom loopt langs het atrium en eindigt met een boog in een kleine verbreding. Daar staan de andere twee beelden: de gouden kraai en de grot met het ei op poten.


Het lijkt alsof het ei uit de geborgenheid van de grot wil stappen, op zoek naar de Flamingo, maar de kraai staat dreigend voor hem.


Karpers in grijze en oranje tinten zwemmen loom in het heldere water.

Fieke Gerritse

Fieke Gerritse volgde de St. Joost Academie in Breda, richting modellen illustratie, maar heeft zich breed ontwikkeld en gewerkt in verschillende branches: fotografie, vormgeving productpresentatie (styling).
Zij geeft les aan de St Lucas MBO in Boxtel) in praktijkvakken zoals tekenen, design, styling en architectuur geschiedenis.
Zij maakt ranke en kwetsbare (letterlijk en figuurlijk) beelden van papier maché vermengd met o.a. hout-zaagsel en lijm.
Verder maakt Gerritse schilderijen met acryl in vrolijke kleuren.
Haar beelden en schilderijen stellen bijna altijd vogels voor. Vogels die willen opstijgen maar het niet kunnen.

Bron

Gesprek met Fieke Gerritse