Waterval bij de steenbokken

Met veel geraas valt de heldere waterstroom in de gracht.

Wie over de brug bij de flamingo's verder loopt, hoort en ziet de waterval al, die hoog van de rotsen stort in de plas rond het steenbokkenverblijf. Met veel geraas en vol lichtflitsen valt de glasheldere waterstroom in de gracht. De rotspartij, als uit het hoogste alpenlandschap gehouwen, dateert uit 1941 en is in werkelijkheid een kwetsbare constructie van hout, steen, gaas en beton. De wilde geiten klauteren behendig, maar liggen meestal op een koele plek. Ze komen oorspronkelijk uit de Alpen van Zwitserland en Italië. 
Te midden van hoge bomen, op de hoogte van het Aquariumgebouw ligt de Japanse Stenen Tuin. Daar heerst rust. Stenen van basalt rijzen op uit de grond. Aan de rand, uit een ronde bron, vloeit water in een kleine beek. Achterin de tuin ligt een stille vijver. In het donkere water spiegelt een boeddhabeeld. De bronzen boeddha (Dainichi Nyorai, 18e eeuw) uit Japan zit met gekruiste benen op een lotusbloem. Hij maakt het gebaar van het ‘hoogste inzicht’. Achter hem houden twee Ginkgo's, Japanse notenbomen, de wacht. Kale takken in de winter, bladeren als groene eendenpoten in de zomer. In de herfst dwarrelen ze, helder geel, naar beneden. Twee 18e eeuwse Japanse tuinvazen met golvende randen dagen het rimpelloze water uit. In de zomer bloeien in de vijver diep donkerrode waterlelies. Voor het bassin in de tuin staat een Amberboom - Liquidambar - uit oost en centraal Amerika. De Amberboom, bloeit in het voorjaar met tere bloesem en laat in oktober zijn vijfpuntige bladeren vallen in de kleuren geel en rood. De Stenen Tuin is ontworpen door beeldend kunstenaar Wim Tap en geopend op 9 april 1998.

Literatuur en bronnen

Lezing, 16 januari 2001. Maarten Th. Frankenhuis, directeur Artis en Onno Vlaanderen, architect. 'Artis, architectuur en collectie in historisch perspectief'. Archief Artis.
Artisgids, uitgave van de Stichting tot instandhouding van de Diergaarde van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra te Amsterdam.
Artis Beeldenroute.