Fontein in het Vijfhoekpark

De fontein sproeit niet, het water welt zachtjes op uit zilveren rondjes en vloeit over een glad rond plateau. In het midden van de fontein wolkt een witte nevelpluim omhoog.

Plaats: Vijfhoekpark bij station Amsterdam Zuid
Ontwerp park en fontein: Chris van Gent en Alessandro Solci, gemeente Amsterdam
Datum opening: 2019
Afmetingen: nog navragen
Materiaal: natuurstenen blokken uit China, cortenstaal
Opdrachtgever: gemeente Amsterdam
Uitvoering: Rots Maatwerk

De fontein

Een cirkelvormige bassin. De fontein sproeit niet, het water welt zachtjes op uit zilveren rondjes en vloeit over een glad rond plateau. De plateau is belegd met tegels. Het water kleurt de tegels donker grijs en verdwijnt glinsterend in de smalle ruimten tussen plateau en fonteinrand. In het midden van de fontein wolkt een witte nevelpluim omhoog.

Het Vijfhoekpark

Het vijfhoekige park ligt op de ondergrondse fietsparkeergarage, een ontwerp van architectenbureau wUrck. Er is plaats voor 3750 fietsen in de stalling. De hoofdingang van glas en staal ligt aan de Strawinskylaan. De opening vond plaats in 2018. Om de aanleg van het park mogelijk te maken is het dak van de stalling voorzien van een grondpakket van meer dan een meter dikte. De bewoners van de buurt hebben mee kunnen praten over de inrichting van het plantsoen. Zo ontstond het Vijfhoekig park. Paden gaan langs grasveldjes, bonen en bloemperken en overal staan bankjes. In het midden van al dat groen ligt de fontein. Vanuit de cirkel van het bassin slingert een lage muur zich om een speelplein. De muur is glad gepolijst of ruw gelaten. Hier en daar nodigen gele kussens uit om te gaan zitten. Op 12 mei 2019 werd het Vijfhoekpark feestelijk geopend door wethouder Udo Kock.

Bronnen

Rots Maatwerk
Amsterdam Zuidas
City Nieuws

Foto: Rots Maatwerk