Paddestoel en schuimtaart

In de vijver klateren en bruisen twee fonteinen

Plaats: W. H. Vliegenbos, in de vijver bij de ingang aan de Meeuwenlaan.
Kunstenaar:
Datum: 2011
Materiaal:

De fonteinen zorgen ervoor dat het water optimaal zuurstof kan opnemen. Zo blijft het zuurstofgehalte op peil in de gedeeltelijk gesloten waterkringloop van het bos.

Paddestoel

Wie over de Meeuwenlaan loopt en het Vlliegenbos nadert, hoort het geluid van vallend water al. In de vijver klateren en bruisen twee fonteinen.
Een sierlijke paddestoel op hoge steel staat in het water aan de kant van het Brederocollege. Glinsterend water glijdt over de koperkleurige hoed en valt met stralen en druppels in de vijver.

Schuimtaart

In het bredere gedeelte van de vijver borrelt een ronde fontein op als een witte schuimtaart. Het bewegende water van de twee fonteinen brengt leven in de vijver van het bos.

A. H. Vliegenbos

Ter ere van het 100 harig bestaan van het bos zijn bij de ingang aan de Meeuwenlaan gietijzeren bogen geplaatst. De bogen komen uit de Hallen in Parijs en zijn een geschenk aan de Gemeente Amsterdam van kunstenaar Peter Diem (1945).
Diem schildert abstract in heldere kleuren en werd geïnspireerd door de Cobragroep. Bekend zijn zijn schilderijen van de vliegende koeien.

Het bos is vernoemd naar het sociaaldemocratische gemeenteraadslid Willen Hubert Vliegen (1862-1942). Hij vond dat er een stadsbos moest komen waar arbeiders konden recreëren in de natuur.
In 1912 begon de Gemeente Amsterdam met de aanleg van het bos naar ontwerp van directeur Openbare Werken A.W. Bos en architect M. Ph. J. H. Klijnen.

Bron

100 jaar Vliegenbos, jubileumboek samengesteld door Stichting W.H. Vliegenbos.
Redacteur, Willem Berend Seinen.
Echo, juni 2011.