Lammetjes bij fonteinen

Op zomerse dagen biedt de waterspeelplaats met de vier spetterende fonteinen eindeloos plezier aan de kinderen.

Plaats: Osdorpplein
Datum: 1966
Kunstenaar: Gerrit Bolhuis (1907-1975) 
Materiaal: brons
Afmetingen: liggend lam 60 x 30 x 70 cm, groep van vier 100 x 70 x 200 cm, groep van twee 100 x 60 x 100 cm, één apart 90 x 40x 90 cm

Midden in het binnenplein van winkelcentrum Osdorp ligt een waterspeelplaats. Een lage ronde muur met bank beschermt een groot bassin met hoog opspringende fontein en drie kleine bassins elk met een fonteintje. Levensechte bronzen lammetjes huppelen met de ronding van de muur mee, de bekjes open, het blaten en mekkeren is bijna te horen. 

Op een warme zomerse dag krioelt het er van peuters, kleuters en zes tot tien jarigen. Geen wonder, het koele water van de vier fonteinen biedt eindeloos veel plezier. Moeders en vaders op de banken, volle boodschappentassen aan hun zijde, houden de kinderen in de gaten. Opgewonden geschreeuw mengt zich met het geklater van waterstralen. Er stijgt een geur op van nat plaveisel in de zon. 

Gerrit Bolhuis

Gerit Bolhuis is geboren en overleden in Amsterdam. Hij volgde de Rijksacademie en werkte in Parijs en Rome. Hij hield ervan beelden te maken voor plekken waar kinderen spelen, zoals de lammetjes in Osdorp en het fonteinbeeld Vrouw met kruik bij de speelvijver aan de Gibraltarstraat*. In het Oosterpark staat de ‘Bokkenrijder’. Een jongen zit op de rug van een bok, achter de jongen is nog plaats op de bokkenrug, een uitnodiging voor kinderen om er even te gaan zitten. Andere bekende beelden van Bolhuis zijn het verzetsmonument voor de gevallenen in het Weteringsplantsoen uit 1954 en het beeld van Willem de Zwijger op Curaçao. De kunstenaar modelleerde zijn beelden naar de natuur, ze zijn sierlijk van lijn en meestal van brons.

Bronnen

Archief Stedelijk Museum stamboek no. VBA 1758.
Gemeentearchief Amsterdam: krantenknipsels.

* Zie hoofdstuk ‘Vrouw met kruik’ (Bos en Lommer)